Materialen

Verschillende bogen


De Barebow

barebow
Een barebow is een zogenaamde “kale” boog. De schutter heeft niet de mogelijkheid een richtmiddel en stabilisatoren te gebruiken. Het aanbrengen van gewichten direct op de boog is toegestaan, echter zonder het gebruik van dempers of trilling-absorberende middelen, zoals rubber en veren. Buttons en pijlopleggers zijn meestal toegestaan, maar er zijn klassen, die ook dit verbieden. Er zijn zeer veel klassen in het barebow type, waarbij het materiaal waarvan de boog gemaakt is geen rol speelt. Ook een recurve- en compoundboog zonder vizier en stabilisatie is een klasse in het onofficiële barebow gebeuren. Bij officiële barebow wedstrijden is het echter de regel, dat de boog in zijn geheel in ontspannen toestand door een ring van 12,2 centimeter doorsnede moet kunnen met een tolerantie van 0,5 millimeter.

De Longbow

longbow
Een traditionele boog van het bare-bow type is de Engelse Longbow. Dit type boog heeft geen mogelijkheden om een vizier of een pijloplegger te monteren. De longbow kan zijn vervaardigd uit één stuk hout of uit meerdere lagen van verschillende houtsoorten. We spreken dan van een gelamineerde boog. Het opspannen van een longbow gebeurt niet met een opspankoord, maar meestal door onderkant van de boog klem te zetten tegen de linkervoet. Met de linkerhand op de handgreep wordt de boog licht naar het lichaam getrokken, terwijl de rechterhand de bovenkant van de boog wegduwt en de pees in de groef van de boventip duwt. De trekkracht van een longbow varieert sterk, van 25 pond tot 80 pond of meer. Een longbow wordt vaak gebruikt bij Cloutverschietingen, waarvan de oorsprong in de Middeleeuwen ligt. Men gebruikt bijna uitsluitend houten pijlen bij dit type bogen.

Zoals het woord al doet vermoeden een vrij lange boog. Omdat het een lange beweging is om te schieten zijn deze bogen iets minder snel dan bijvoorbeeld de ruiterboog. Dit heeft alles met de bouw van de boog te maken. Bij een longbow worden de pijlen vanaf je hand geschoten.

Longbow schietend

De Jachtboog

jachtboog
De jachtboog is een type recurveboog gemaakt uit één stuk van kunststof of composietmateriaal. Er zijn ook jachtbogen die net als de recurve boog uit een middenstuk met demontabele werparmen bestaan. Ook een jachtboog is van het barebow type, zij het dat de jachtboog zeer zeker mogelijkheden heeft voor de montage van een vizier, pijloplegger en button. Gebruikt men tijdens een wedstrijd echter het (jacht)vizier, is de boog geen barebow meer, maar valt dan in de klasse recurve bogen. De trekkracht varieert van 20 tot 46 pond. Het opspannen gebeurt net als bij de recurve boog meestal met een spankoord. De pijlen die op een jachtboog worden gebruikt kunnen zijn gemaakt van hout, aluminium, carbon of carbon met een aluminium binnenschacht.

De ruiterboog

ruiterboog
De ruiterboog is een recurve–achtige boog die erg handzaam is, licht en klein en compact van bouw. Ook de ruiterboog is van het bare-bow type, zonder mogelijkheden een vizier of iets dergelijks te monteren. De trekkracht varieert van 25 tot 70 pond. Ook de ruiterboog vraagt een aparte manier van opspannen. De meest gebruikte is die waarbij je als het ware in de boog stapt met de boog achter je en de pees voor je. De onderkant van de boog plaats je tegen je scheenbeen met de handgreep in je knieholte. Met je rechterhand duw je de bovenkant van de boog naar de voorkant van je lichaam terwijl je met je linkerhand de pees om het bovenste nokpunt legt. De pijlen die op een ruiterboog worden gebruikt zijn meestal gemaakt van aluminium, carbon of een carbon met een aluminium binnenschacht.

De recurveboog

recurve
Het woord recurve betekent, dat er behalve dat er een buiging is in het midden van de werparmen, er ook een tegengestelde buiging is in de uiteinden, de tips, van deze werparmen. Een recurveboog bestaat uit een middenstuk, twee afneembare werparmen, ook wel latten genoemd, een pees, een instelbaar en/of verplaatsbare pijloplegger, een vizier, een vast of verend drukpunt (button) en schroefgaten voor stabilisatoren. Een middenstuk kan licht of zwaar zijn en gemaakt zijn van houtlaminaat, metaal of van hoogwaardige composietmaterialen. De werparmen ofwel latten zijn meestal zogenaamde laminaten, meestal houtsoorten en kunststoffen zoals glasfibers en carbon. De trekkracht van de werparmen kan variëren van zo’n 20 tot 46 (Engelse) ponden. Ook voor de pees zijn er keuzemogelijkheden in materiaal en kleur. De pijloplegger kan van eenvoudige kunststof of metaal zijn of veel geavanceerder met meerdere instelmogelijkheden. Ten opzichte van de bij de lessen gebruikte bogen komt er bij de pijloplegger een zogenaamde “button” bij. Deze button zorgt ervoor dat de pijl bij het wegschieten vrij blijft van het middenstuk. Wat vizieren aangaat is de verscheidenheid ook groot: van redelijk eenvoudige instelbaar tot zeer fijn instelbaar. De recurveboog kan verder worden uitgebreid met stabilisatoren en dempers. De pijlen, die op een recurveboog worden gebruikt, zijn meestal gemaakt van aluminium of carbon of carbon met een aluminium binnenschacht.

De compoundboog

compound
Een compoundboog is een boog met katrollen. Die zorgen ervoor dat de compound heel anders uittrekt dan een recurve of longbow. Bij een recurve wordt de trekkracht steeds groter als je hem verder uittrekt. Tijdens het richten heb je dus de maximale trekkracht van jouw uittrek/krachtcyclus.

Bij een compound is de trekkrachtontwikkeling duidelijk anders. In het begin is die gelijk aan die van een recurve. Je begint op een licht punt en de trekkracht neemt toe als je verder trekt. Bij een recurve ligt je piek bij je volle treklengte; bij een compound ligt de trekkrachtpiek bij zo’n 30-70% van je volledige treklengte. Vervolgens neemt de trekkracht af tot aan je aansluitpunt. Meestal is de trekkracht nog maar 30-40% van het piekgewicht. Tijdens het richten is het dus fysiek minder zwaar om je boog uitgetrokken te houden.

De release vervangt de trekvinger Je kunt je compound zeker met een tab of schiethandschoen schieten. Het is echter gebruikelijk en dus bijna standaard om met een ‘automatische’ losser te schieten; een release. Deze wordt aan de pees bevestigd; je trekvingers gaan om de release in plaats van om de pees.


Peepsight & Scope (vizier)


Compoundbogen maken gebruik van een scope en een peepsight om te richten. Een peepsight is een klein rondje in de pees waar je doorheen kijkt. De Scope is een vizier met een lens. Deze heeft meestal een beeldvergroting van 2x tot 6x. Tevens is hier een waterpas in geplaatst die er voor zorgt dat je de boog altijd even recht kan worden gehouden.

Bij dit type boog maak je dus gebruik van een dubbel richtpunt. De combinatie van een klein gaatje met een lens zorgt voor een soort van ‘kokereffect’ wat je ook kan waarnemen als je door een lege keukenrol kijkt op een meter afstand. Alleen wat je door peepsight (gaatje) ziet is scherp en optisch vergroot het andere er omheen is onscherp. Dit maakt het richten dan ook veel nauwkeuriger en constanter. De exacte positie van de peepsight in de pees hangt af van elke schutters.
compound onderdelen compound vizier



De pijl


Er zijn verschillende pijlen, die pijlen hebben veren die op de achterzijde van de schacht van de boog zitten. Je kunt drie veren op de pijl hebben maar ook vier, de laatste wordt niet vaak toegepast. Veren zijn er in verschillende soorten:

KalkoenverenHarde veren
Gekrulde verenKunststofveren
Zachte veren



De veren hebben een dubbele rol:

1. Het compenseren van het pijlevenwicht t.o.v. het gewicht van de pijlpunt.

2. Het sturen en stabiliseren van de pijl tijdens de vlucht.


De pijl kan bestaan uit:
NokPunt
VerenSchacht

De pijlen van het wipschieten* hebben:
VerenHouten schacht
Rubberen doppenEen nok

De veren hebben bijna altijd 2 verschillende kleuren bijvoorbeeld 2 zwart en1 geel. Dit om de plaats van de pijl op de pees van de boog te onthouden, de afwijkende kleur (1 veer) moet altijd van de boog af gericht staan.


Pijlen (schachten) kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt:

- Hout zoals: den, ceder, beuk, es.

- Riet: primitieve volkeren gebruiken dit materiaal uit traditie en/of noodzaak.

- Kunststof van diverse samenstellingen.

- Glasvezel: deze vezels worden gedrenkt in kunstharsen.

- Metaal: holle of volle schachten uit verschillende legeringen van staal of aluminium.

- Carbon: Koolstof vezel materiaal

- Alu-carbon: composiet, aluminiumbuis wordt getrokken, dan de koolstoflaag aangebracht.
pijl pijl

* Wipschieten is schieten op een hoge paal. Op deze paal zit een plaatje die je eraf moet schieten, ook kan het zijn dat er een vogel op gezet wordt die eraf geschoten moet worden. Je moet recht onder de paal gaan staan en dan omhoog schieten. Erg leuk om te doen, wel uitkijken voor de terugvallende pijlen ;-)



Wat heb je allemaal nodig


AnkertapBoog
ButtonPees
ArmbeschermerVingerslinger
KlikkerBoogstandaart
Pijl opleggerVizier
BlazoenPijlenkoker/tas
PijlenStropak

materialen

Materiaalkeuze


Je moet nooit een eigen boog kopen als je voor de eerste keer gaat schieten. Vraag eerst of de club een oefen boog voor je heeft.
Als je een boog koopt let je op:

De treklengteDe vorm van de handgreep
Het trekgewichtDe boog lengte
En natuurlijk of deze mooi is.


De pijlen die je moet kiezen:
Materialen van de schacht:

Carbon schachtHouten schacht
Aluminium schacht

De pijlen moeten lang genoeg zijn en de nok moet bij de pees passen.

materialen