Over ons

grensjagers

Handboog Sportclub Grensjagers, opgericht in 1975, is een vereniging waar sporters, jong en oud, de handboogsport op hun eigen niveau kunnen beoefenen in een gezellige en sportieve sfeer, in een veilige omgeving. Saamhorigheid staat hoog in het vaandel. De handboogsport is een erg aantrekkelijke sport voor zowel kinderen als ook ouderen. Elk kind dat een boog en pijlen ziet wil graag (leren) schieten. Handboog Sportclub Grensjagers wil kinderen op een leuke en veilige manier kennis laten maken met de handboogsport. Voor de gemeenschap is een handboog sportclub van bijzondere waarden. Jongeren en ouderen beoefenen namelijk in gezamenlijkheid de sport en de interactie is groot. Beide leeftijdsgroepen leren van elkaar, steunen en stimuleren elkaar!

De jeugd


De sport heeft veel eigenschappen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind, zoals, coördinatie, discipline, mikken en raken, succes, beleving en plezier, en concentratie. Om een goede inhoud te geven aan deze kennismakingslessen heeft de vereniging een aantal leskaarten ontwikkeld. Deze kaarten hebben een juiste opbouw om het kind optimaal kennis te laten maken met de handboogsport. De lessen proberen een brug te slaan tussen het bewegingsonderwijs in de school en de handboogvereniging waar de jeugd zich verder kan ontwikkelen in de sport. Om de lessen meer inhoud te geven en om de lessen beter te laten lopen is er voor gekozen om de handboogsport te combineren met hardlopen. Deze vorm wordt ook wel Run-archery genoemd. Run-archery is een nieuwe tak van sport. Kenmerkend van deze sport is het schieten onder vermoeidheid. In de lessen wordt door middel van allerlei oefeningen deze situatie gecreëerd. De handboogsport is een eenzijdige belasting, met deze oefeningen blijven de kinderen gevarieerd bewegen.


In de huidige tijd, waar de jeugd een overvloed aan input krijgt (denk aan sociale media, mobiele telefoons, computer games en ontelbaar veel tv zenders) zijn concentratie stoornissen een veelvuldig voorkomend probleem. De handboog sport is een concentratie sport en (verkeerde) afleiding is funest. Onder het motto van 'concentreren kun je leren' wordt de jeugd onder begeleiding van onze HBT4 topsport trainster en 4 HBT2 assistent trainers, met allerlei uitdagende en vooral ook leuke oefeningen, gestimuleerd om zich te bekwamen in de sport waarbij concentratie, techniek, discipline en uithoudingsvermogen, centraal staan.

Recreatief én prestatief


In eerste aanleg zal een lid veelal op recreatief niveau instromen maar de vereniging stimuleert doorstroming naar prestatief niveau. Op prestatief niveau biedt de vereniging ondersteuning bij 25 meter 1 pijl-, indoor- en fita wedstrijden. Een (jeugdige) schutter worden aangemoedigd om onder begeleiding van één of meerdere handboog trainers, regelmatig deel te nemen aan bovengenoemde wedstrijden.
Belangrijk bij jeugdige sporters is uiteraard het plezier en het ‘lekker in je vel zitten’. Dit komt de prestaties ten goede. Om een juiste sfeer te creëren zorgen onze trainers voor teambuilding. Tijdens de warming-up, in aanloop naar training of wedstrijd hanteren we verschillende vormen van teambuilding om onder de jongeren ‘teamgeest’ te krijgen.